Speldag 22,c 020

Elever på planteskolen

Speldag 22,c 020

Der ingen kunne tru at nokon kunne bu. Normalt er det kun planter som står på planteskoler, men i år som mange år tidligere er planteskolen på Stiklestad invadert av hærmenn fra nær og fjern.

I år er det 14 stykker som ligger fast på planteskolen, som gjennom en årrekke har vært husly for spelfolk. For de som bor der er dette en viktig del av oppholdet. Uten planteskolen og det sosiale livet der, vil mange av dem ikke ha kommet til Stiklestad. Der bygges vennskap og relasjoner. Speldag 22,c 004Der spiller de Monopol og sjakk, sistnevnte passer jo godt med kongen og bønder, her lages middag og her finner de på noen sprell i ny og ne. Planteskolefolket sier at selve limet i Spelet er ikke bare musikken og replikkene. Det er samholdet og det sosiale liv. Forsvinner det, forsvinner frivilligheten. Nattspillet er flott for publikum, men det ødelegger litt for et sosiale liv.

Speldag 22,c 011Vi hadde ventet oss et kaos uten like, med sure sokker, skitne klær og rot. Der tok man så grundig feil. Her er det orden i alle kroker og kriker, selv når jeg kom uanmeldt. Her er det bare å ta av neseklypa og ta fram det skjulte kamera. Det ligger to og sover, klokka er jo bare 16.30, så det er ingen grunn til å stå opp ennå. Det kan nemlig bli både 0200, 0400 og 0700 før alle har funnet sin egen seng.

Det er forresten et sted vi finner rester av skitne sokker, merkelig nok ligger alle rundt en hodepute. Forklaringen er at her ligger det en storsnorker. De andre har kastet det de fant for å Speldag 22,c 005stoppe luftangrepet fra synderen. Det sies at en av teltbeboerne utenfor planteskolen ikke fikk sove. Den som sover snorker ikke, er mottoet, men det blir stadig vekk ikke overholdt. Det er ikke en mann som står for ulyden, men ei ung frøken som man skulle tro knapt trakk pusten når hun sover. Vi får trøste oss med at det lukter ikke av lufta som går ut og inn av nesa, med mange på en sovesal kan det forekomme andre odører.

Speldag 22,c 013Nytt av året er at 5 marsvin er med på lasset, som seg hør og bør i to bur, et mannlig og kvinnelig bur om man kan si det om marsvin. Her skal det ikke bli flere er motto, og det gjelder flere enn marsvin. Folket på planteskolen har egen nettside: https://www.facebook.com/groups/254482407996384/?fref=ts

«Vi klarte å utløse en alarm her en gang, med påfølgende utrykning fra vekter» sier jentene som har bodd der lengst. Den lille putekrigen kostet oss 1500 kroner. Det var de ikke helt fornøyd med fordi dette var jo slagtrening og hadde håpt å få dekket kostnaden. Det kjedelige var at da alarmen gikk så vekket de også de to spøkelsene som bor på planteskolen – Cornelia og Gunilla. De dusjer uten at noen er der, slår på alle varmeovner og tusler litt rundt, men de er ellers snille. Besøket er over og den flotte gjeng følger meg til døra.

For spelet.no
Kjell Løvik, aka krigskorrespondenten

Comments are closed.