De er en svært viktig del av Spelet, hestene og hestefolket. De skaper fart, spenning, tyngde og verdighet.

Lenge før vi andre gjør oss klar for å delta på øvelsene er hestefolket og hestene i gang med en lang dag. De skal inn fra beite, stelles, rides ned til Stiklestad, stelles litt igjen og gjøres klar til Spel, så delta i hele Spelet i mange versjoner, så stelles litt igjen og rides tilbake til stallene sine og da er det langt på natt.

Det er unge spreke jenter som gjør denne jobben under påsyn av erfarne hestefolk, oppe i bakken sitter hestepasserpasserne (foreldre) og venter på sine avkom.

Krigskorrespondenten har vært så heldig å få intervju med en av hestene. Nesmi er 6 år, hoppe og deltar for første gang i Spelet. Hun vrinsker fornøyd når jeg spør om det er artig å være med. Hun sier at hærentréen er vanskeligst, men hun er ikke redd. De andre hestene gjør meg trygg. Hun stoler også på de som setter seg opp på ryggen hennes og skulle de finne på noe tull har hun muligheten til å hive dem av. Det er litt slitsomt sier hun mens hun setter mulen borti Krigskorrespondenten. Det er langt å ri hjem.

Nesmi har en stor drøm- hun har så lyst at Kongen skal ri henne og få lov å være Kongshest.
Krigskorrespondenten retter en stor takk til Maya for at hun oversatte alt jeg spurte om og det Nemis svarte.

– Krigskorrespondenten