Med twist og tiara

Spelredaksjonen har tatt en prat med to hjertelige damer i nemd for hår og sminke, Marian Lyngsaunet og Hege Lorås.

Marian og Hege kan friste med mangt i sminkebua
Marian og Hege kan friste med mangt i sminkebua

Hvor lenge har dere vært med som frivillige på Stiklestad?
Jeg har vært med i 23-24 år, alltid i sminkenemda, sier Hege.

Marian er usikker på antall år «men æ hi sjett Spele aill åra æ har levd», og det er vel innafor. Marian forteller at hun alltid har vært mye på Stiklestad under Olsok: parkeringsvakt, 15 år som sommerhjelp på SNK, i Spelnemnda noen år på spelkontoret, leder for kostymenemnda, litt som sjauer sammen med faren sin den gang han var leder i plassnemda. Nå sist i nemd for hår og sminke.

Hvorfor er dere med som frivillig år etter år?
«Stolthet!» sier Hege raskt. «Jeg er rett og slett karåt av Spelet og av å være en del av dette. Dette er Verdal kommune sin eiendom, og verdalingene sin eiendom. Jeg ønsker at alle besøkende skal ha ei god opplevelse av Spelet. Og ei god opplevelse av Verdal, ikke bare Stiklestad».

«Det skifter med alder» sier Marian. «Jeg har alltid vært her mye. Da jeg var barn var det ispæng som fristet. «Alle» i slekta var med og var mye på Stiklestad, så det var veldig lønnsomt å være her, for jeg traff slekt og fikk penger til å kjøpe is. Ett år samlet jeg tomflasker. Etter hvert er det viktigste å treffe venner. Det ville være tamt å være Verdaling uten Spel. Jeg ønsker å bidra til at Spelet skal bestå. Spelet er også en del av norgeshistorien, og det er viktig at man kjenner identiteten og historien sin. Spelet bidrar også til inntekt for frivillige organisasjoner som f.eks Stiklestad Idrettslag, og det betyr mye. Nå er det ikke parkeringsvakter lenger, og jeg vil si at ungene på Stiklestad har mistet en naturlig inngang til Spelet. Jeg er opptatt av inngangen til barn og ungdom for å bære arven for frivilligheten videre. Jeg savner en diskusjon rundt dette. Hva skal inngangen til nye frivillige være videre fremover?»

Hvorfor hår- og sminke-nemda?
«Jeg bodde noen år i Oslo, og da jeg kom tilbake til Verdal måtte jeg bygge meg et nytt nettverk. Jeg hadde en bror som var med i teaterlaget og som var med på Spelet, og dermed ble det bare slik, samtidig var jeg heldig at Gerd Sagen tok meg under sine vinger og lærte meg i alt jeg kan», sier Hege. Gerd Sagen er ansatt som maskør i spelet, og er den som bestemmer sammen med regissør hvilket uttrykk sminken skal ha for hvert år.

Hvis noen ønsker å bli med i nemd for hår og sminke, hvordan kommer man seg inn?
Det er 14 sminkører med i år. Det er et mål å få med 2 nye hvert år. Det er ønskelig at det holdes noenlunde stabilt, samtidig som det må komme inn noe nytt.

For å bli med i nemda bør man helst ha sminket i teater tidligere. Som ny får man ikke sminke roller. Vi holder en kurskveld på forhånd så det skal være helt greit å komme inn som ny.

Blir dere kjent med skuespillerne?
Vi blir ganske godt kjent med de som sitter i stolen. Det er veldig spennende å følge med på spenningsnivået før forestillingene. De ulike skuespillerne har ulikt spenningsnivå, og dette blir vi etter hvert flinke til å lese. Noen ønsker å tulle og tøyse mens andre ønsker det skal være stille. Noen kan være litt kvasse mens andre er rolige. Vi sminker litt etter de som skal på scenen. Vi må glemme oss selv litt og prøve å være en del av den mentale forberedelsene til skuespillerne.

Når Spelet er ferdig vet man generelt mye om det som har skjedd i årets produksjon, humrer de to damene.

Har dere noen gode historier å gi oss?
Det er uendelig mange historier i veggene her i sminkerommet. Vi kan nevne en gang ingen kunne finne Froste, og vi har hatt Gudrun med bronkitt liggende på golvet under sminkebenken mellom øktene, og mange andre historier. Men vi kan ikke si for mye. Sminkenemda må ha litt taushetsplikt, for det blir sagt mye på sminkerommene som må forbli der inne, sier damene med en latter, som vitner om hemmeligheter Spelredaksjonen ikke får innsyn i.

Marian med sminkekosten
Marian med sminkekosten

Det ryktes at det kan vanke mange små og store divaer i teatermiljøet, er dette noe dere i sminkenemda merker mye til?
Vi har ikke hatt mange divaer i stolen, men det er stor forskjell på krav og hva skuespillere forventer når de setter seg i sminkestolen.

Har dere noen tradisjoner som er spesielt for denne nemda?
Vi har ikke så mange tradisjoner, men vi har en tradisjon med champagne og jordbær på premieren, når alle skuespillerne har gått på scenen.

Blir det mange klikker i en så stor produksjon?
Interne klikker er kjempeviktig, en må trives for å ha motivasjon til å være frivillig år etter år. Twist og tiara er nå i allianse med St. Olavs Riders. Her er det ritualer som kun våre får innsyn i. Det er svært fornemt og ærefullt, med hemmelige ritualer og signing av eminent biskop fra Spelet (spelredaksjonen kan opplyse om at det ikke var bare bare å forsyne seg med hva en måtte ønske ifra twistskålen inne på sminkerommet, og mistenker at dette kan ha noe med akkurat dette hemmelige og dets rituale å gjøre).

Vi takker for intervjuet og at vi fikk et lite glimt av hva som foregår i bua. Vi ønsker Twist og tiara-gjengen Godt Spel!