Ny-bispen på Stiklestad

Visste du at det er en ny aktør i rollen som den angelsaksiske hirdbiskop Grimkjell under årets oppsetning av Spelet om Heilag Olav?

Spelet.no har vært så heldige å få to ord med den nye bispen på Stiklestad-scenen av året. Vi møter han hjemme på øra hvor vi blir ønsket velkommen inn. Bispen er i aller høyeste grad et produkt av frivilligheten på Stiklestad, så vi tenkte det kunne vært morro å slå av en prat.
Vi kan jo begynne med noen personalia kanskje..
– Jah.., Robert Bye, gift med Siv-Tone, 2 barn, Mathea og Olina og jobber til daglig som Førsteamanuensis ved avdeling for næring, samfunn og natur på HiNT.

Hvilket forhold har du til Stiklestad fra før, og det å være frivillig her oppe ?

– Dette er det tiende året mitt, jeg begynte som hærmann her oppe på 90-tallet, så på grunn av studier og sommerjobb ble det ikke mer på noen år. Jeg kom tilbake til Stiklestad og Spelet igjen i 2009, da jeg  flyttet hjem igjen. Jeg ble med gjennom jobben min ved Trøndelag Forskning og Utvikling hvor vi hadde et forskningsprosjekt rundt festivaler og frivilligheten rundt slike eventer. Jeg fikk bli med, og se, i tillegg til å studere dette på nært hold, da jeg ble invitert med som olsokvert av SNK det første året. Dette var så morro og så interessant at jeg de neste årene fortsatte som olsokvert og har egentlig stortrivdes med det. Så forholdet til Stekksta` er jo sterkt og den Stekksta`-sjuka de snakker om, er jo i aller høyeste grad til stede. Dette er jo likevel det første året jeg har en rolle på scenen annet en å være hærmann.

Hvordan får man egentlig rollen som bispen på Stiklestad?
– Man blir spurt. Jeg ble oppringt av Verdal Teaterlag som caster amatørrollene i Spelet.

Har du gjort noe spesiell research for rollen på forhånd?
– Nei, jeg har bare lest litt om bisp Grimkjell, som var en engelsk biskop som man tror ble med Olav Haraldsson fra England i 1015, og som strengt tatt ikke var med til Stiklestad engang når slaget stod. Da Olav flyktet fra landet i 1028 mener man Grimkjell dro til Opplandene og fortsatte som biskop der. Han var en av Olavs mest betrodde menn i religiøse saker, etter det jeg har forstått. Grimkjell var også sentral i innføringen av kristenretten som ble etablert på Mostertinget tidlig på 1020-tallet. Det var jo også biskop Grimkjell som erklærte Olav som helgen ca. 1 år etter slaget altså i 1031. Olav var begravd ved Nidelva, så grov de han opp ett år etter og fikk, etter det mytene sier, se at håret og neglene hadde vokst og da ble han erklært helgen.

Er det noen spesielle utfordringer med bisperollen, etter din mening?
– Eeh, det er jo det å skulle lære seg en regle på latin da. Men det er jo tekst, så det bare å lære seg.

Vi på spelet.no har noen kilder som forteller at å ri på hest kanskje ikke er din sterkeste side?
– Hehe, hvem har du det ifra, ehh.., nei, jeg er vel ikke akkurat noen erfaren rytter for å si det forsiktig, men med veldig god hjelp fra Marit oppi Sandslia så går det greit.

Det er ikke sikkert Marit M. Aunet har rukket å jobbe så mye med dåpsscenen ennå, men har du oppfattet noe om hvilken bisp hun vil ha i årets oppsetning?
– Nei, vi har ikke snakket så mye om det ennå.

Hvilket forhold har du selv til kirka og religion?
– Hehehe, jeg skjønte det måtte komme, nei, jeg er jo ikke så veldig religiøs av meg da, for å si det sånn, eller, sålles da, som vi sei på værdarn.

Hva er ditt beste eller favoritt spelminne ?
– Det tror jeg faktisk jeg holder på å ordne meg nå, rett og slett. Som olsokvert har jeg fått være med på mange fine arrangement, men det å få være med og gjøre bispen og gallopere inn på spelscenen på natta i mørket er jo rå-tøfft da. Et annet minne jeg kommer på er at jeg hentet Statsteateret på værnes et år. De har jo hatt forestillinger i den black-box`n noen år. Det var visst lenge siden de hadde møttes, så da kjørte de hele forestillingen i baksetet i bilen på vei fra Værnes til Stiklestad. Det var en fantastisk opplevelse, har aldri flira så mye på en biltur, verken før eller etter.

Til slutt, har du et godt tips til frivillige som er med på sin første spelsommer ? Hva bør de gjøre/være med på, hva er lurt å få med seg ?
– Da tenker jeg, at det å involvere seg, delta på det sosiale er lurt. Det ene er jo at vi alle er der for å bidrar til at, ikke bare spelet, men også olsokdagene gjennomføres, men samtidig er jo det sosiale og trivselen på Stiklestad en like viktig faktor, ihvertfall for min del. Folkene man treffer igjen hvert år, er også en av de sterkeste drivkreftene til å være med på dette år etter år. Så man må bare hive seg i det og delta. Det å få med seg noen av foredragene er også gull verdt, da får man et dypere innblikk i hva dette handler om, og hva det er man faktisk er med på. Så er det jo mange flotte konserter å være med på. Stjernenatt er også tilbake på programmet i år, noe som også er verdt å få med seg. Spinnvilt med Ingar Helge Gimle, som var konge det året jeg var med som hærmann, og som etter eget utsagn, er historiens dårligste konge til å ri, er også verdt et besøk.

Vi takker så mye for intervjuet, og sier : «knækk en lægg» til den nye bispen, før vi haster videre på nye oppdrag for spelet.no

For spelet.no
David Telatin